Pui cu smantana si usturoi - la cuptor

  

Caut mereu noi retete de a prepara puiul, il prefer in general la cuptor.     Am gasit o noua reteta si am incercat_o si eu.


Ingrediente 


  • 1 pui intreg de cca. 1,2-1,8 kg sau doar aripi, pulpe
  • 250 g smantana fermentata cu min. 20% grasime
  • coaja rasa si zeama de la ½ de lamaie
  • sare, piper negru, putina boia dulce (paprika)
  • 3 catei de usturoi zdrobiti
  • 1 kg de cartofi cruzi, curatati si taiati in bucati mari
  • 2 linguri de ulei de masline
  • sare, putina boia dulce
  • 10-15 catei intregi de usturoi (decojiti)
SOS DE SMANTANA CU USTUROI SI LAMAIE


Pentru cartofii aurii:
In plus:
Am pornit cuptorul la 200 C (treapta inalta la cele cu gaz).
Am spalat puiul cu apa rece l-am tamponat cu servete de hartie si l-am asezat intr-o tava incapatoare (sa aiba loc si cartofii).
 Cu o foarfeca de bucatarie l-am despicat pe mijlocul spatelui, taindu-l de-a lungul coloanei vertebrale. L-am intors cu pieptul in sus si l-am apast usor cu mainile ca sa-l aplatizez (se aude cum troznesc oasele). Gata! Am un pui plat!


L-am presarat pe ambele fete cu sare grunjoasa, piper si putina boia dulce.


Am folosit 2 paharele de smantana fermentata cu min 20% grasime. Le-am golit intr-un castron si le-am amestecat cu coaja rasa si cu sucul stors de la 1/2 lamaie si cu 3 catei zdrobiti de usturoi. Nu am mai pus sare deoarece am sarat bine puiul.

Am curatat si restul cateilor de usturoi si i-am lasat deoparte.



Am pregatit si cartofii (curatati, spalati si taiati bucati mari) si i-am asezat in tava. I-am condimentat cu sare si putin boia dulce si i-am stropit cu putin ulei de masline.
Am uns bine puiul pe fata de jos cu 1/2 din sosul de smantana. L-am intors cu pielea in sus si l-am asezat peste stratul de cartofi. Am distribuit restul smantanii pe pui (pe partea cu pielea), avand grija sa fie bine acoperit de ea. Am imprastiat in tava si restul cateilor de usturoi (intregi, doar decojiti).




Am turnat in tava o cescuta de apa (150 ml), am acoperit tava cu o folie de aluminiu si am introdus-o in cuptorul preincins la 200 C. Am redus temperatura la 180 C si am copt puiul 60 de minute. Dupa scurgerea acestui timp am indepartat folia de aluminiu si am lasat puiul alte 10 minute la rumenit, marind temperatura la 200 C.















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Investeste inteligent in imobiliare

  Investeste inteligent in imobiliare  Majoritatea ne dorim sa avem o stabiliate finaciara sau un venit pasiv care sa ne asigure un trai dec...